Milyen iratok kellenek a lakás nyitásához?

Tegnapi napon történt az eset, hogy hívtak minket ajtónyitásra mert az ügyfélnek elvesztek a kulcsai és így nem tud bemenni a lakásába. Szokásos módon megbeszéltem az ügyféllel a pontos adatokat, hogy hova kell küldenem a szerelőt, hogy mindenképpen a szerelőnél valamilyen módon igazolnia kell, hogy abba a lakásba őt jogszerűen engedjük be.

Az ügyfél mondta nekem, hogy ez nem probléma csak mielőbb szeretne a lakásba bejutni. Ezek után igyekeztem még tájékoztatni, hogy várhatóan milyen költségekre számíthat és hogy 1 órán belül mindenképp felkeresi őt munkatársunk, hogy a szükséges műszaki ajtónyitást elvégezze.

Mivel mostanában elég hűvös az idő és az ügyfél azt jelezte, hogy nem tud sehova sem behúzódni míg várja a szerelőnket, így a lehető leghamarabb indítottam hozzá egyik munkatársamat. 40 percen belül érkeztünk ki a címre. Szerelőnk először megnézte a feladatát, hogy milyen ajtót, illetve milyen zárat kell nyitnia. Ezután szerette volna kizárni a betörés lehetőségét, így kérte az ügyfelet, hogy legyen kedves igazolni valamilyen dokumentummal, hogy neki jogosan nyitjuk ki az ingatlan ajtaját.
Az ügyfél mondta, hogy a lakcímkártyája nem a címre szól, hiszen ők csak bérlik ezt a lakást. Ekkor kérdezte az ügyfél, hogy hogyan lehetséges és milyen dokumentumok kellenek a felénk való igazolás a jogos ajtónyitáshoz:

Egyértelmű tulajdon vagy bérleti jog igazolása
• Személy azonosságunkat hitelérdemlő fényképes igazolvány és lakcímkártya
• Hatósági nyítás esetén: az eljáró személy vagy szervezett és minimum két hatósági tanú

Itt vált érdekessé a szituáció, mert itt az ügyfél visszakérdezett, hogy milyen alapon igazoltatjuk, hiszen mi nem vagyunk hatósági személyek. Itt jelezte a szerelőnk, hogy persze, hogy nem vagyunk hatósági személyek, de nem is engedhetünk be senkit sem más otthonába mert azzal bűncselekményt követünk el az ajtónyitás során!

Egyes esetekben ha semmilyen irat nem áll rendelkezésre elfogadható lehet a hatósági nyítás amihez elengedhetetlen a hatósági tanúk jelenléte is, akik igazolni tudják hogy az ügyfél életvitelszerűen ott lakik.
Ügyfelünk ezt azért kérdezte, mert megijedt, hogy nem fogja megtalálni a bérleti szerződését, nem igazán emlékezett rá, hogy hova tette. Szerelőnk itt még felhívta az ügyfél, figyelmét, hogy ha nem sikerül sehogy sem igazolni a nyitás jogosságát, kénytelen lesz rendőri intézkedést kérni.
Ügyfelünk szerencséje volt mert a lakás tulajdonosa nem lakott messze és hamar odaért segíteni.
Így már nem volt gond a lakás ajtajának a nyitása.

Ha önnek is szüksége lenne a gyorsszervíz szolgáltatásunkra, hívja NonStop ügyeletünket!
06 1 580 5800